Боян Робърт Пинтер

Съединени щати

Пинтер е роден в България, но израснал в Америка, гражданин на света, на който се наслаждава отговорно. Преди да се премести да живее в Европа, Боян е професионален музикант в САЩ. Освен, че има завършено музикално образувание, той е бил (задължително трезвения) шофьор и бизнес мениджър на групите с които е свирил. Тези негови умения го довеждат до магистратура по Артистичен мениджмънт и работа с Lotus World Music and Arts Festival.

През 2010 г. година, Боян се мести в България и започва да работи като асистен продукция със Sofia Music Enterprises, местния партньор на Live Nation. Той е участвал в промоцията и продукцията на редица събития, измежду които Роджър Уотърс на Стадион „Васил Левски,” три продукции на Цирк Дю Солей, групи като Slayer и Anthrax, Стивън Уилсън, Найджъл Кенеди, Ал Ди Меола, и Сара Тавареш.

Обширното образование на Боян в музикалната индустрия е съчетано с неговата безкрайна амбиция да придобива нови умения и знания в индустрията. Той е силно ангажиран с развитието на музикалната индустрия в България, където пребивава в момента, и с тази цел организира уъркшопи и курсове по музикален бизнес. В последствие създава Sofia International Music Conference (SIMC) – платформа за предаване на знания и нетуъркинг под формата на серия от подкасти. Тези дейности органично прерастват в SPIKE – Bulgarian Music Showcase.

Боян поддържа постоянно присъствие и взима дейно участие в редица европейско фокусирани музикални конференции като ESNS в Нидерландия, Mastering the Music Business (Румъния), Future Echoes (Швеция,) MENT Любляна (Словения), Reeperbahn Festival (Германия) и много други. Чрез тези участия Боян създава широк кръг от контакти в музикалните пазари на Европа.

Боян активно се занимава с букинг на артисти от целия свят. Той е отговорен за появата на първите български артисти на фестивала Glastonbury, за който през 2022 е пласирал три групи на различни сцени. Негови клиенти са свирили на множество шоукейс фестивали по света, получавали са финансиране за запис на албуми и видео клипове и са се ползвали с предимствата на американските визи, които са им позволявали да имат професионални музикални изяви в САЩ.

Преди провеждането на SPIKE, на Боян предстои да завърши BPP University, Лондон като юрист, което е първата стъпка преди да се квалифицира като адвокат в Обединеното Кралство.